Luisteren, samenvatten en doorvragen

Wij zijn gaan brainstormen over wat wij passend vonden bij de eigenschappen luisteren, samenvatten en doorvragen. Wij zijn toen uitgekomen op bovenstaande mindmap. Waarom wij deze punten hierbij vonden horen hebben wij hieronder beschreven:

– Onduidelijkheden voorkomen
Het is belangrijk om alles helder te hebben zodat je allebij op 1 lijn zit in een gesprek. Er moet dus gezorgt worden dat onduidelijkheden worden voorkomen.

– Niet opjagen
Je moet elkaar niet opjagen in een gesprek omdat de ander dan niet zijn verhaal rustig en normaal kan vertellen. Dit zorgt ervoor dat iemand zijn verhaal helemaal kan vertellen en niet de helft gaat vergeten.

– Belangstelling tonen
Je moet belangstelling tonen in elkaar. Als dit niet gebeurd zal de gene die aan het vertellen is zich niet gewaardeerd voelen en zijn verhaal waarschijnlijk niet eens af maken omdat er geen belangstelling wordt getoont.

– Elkaar uit laten praten
Je moet elkaar uit laten praten zodat iedereen gewoon zijn zgje kan doen en niet in de rede wordt gevallen. Hierdoor verkom je ergenissen en dat mensen dingen vergeten te vertellen.

– Zorgen voor geen ruis
Als er ruis is komt de boodschap waarschijnlijk niet goed aan en heeft dus nadelige gevolgen voor de informatie die over moet komen. Zorg dus dat er weinig tot geen ruis is en vertel dan je verhaal.

– Juiste lichaamstaal (oogcontact etc)
Als er geen gebruik wordt gemaakt van juiste lichaamstaal zal de boodschap waarschijnlijk niet goed overkomen. De spreker al het gevoel krijgen alsof hij tegen de muur aan het praten is en voelt zich niet gerespecteerd en heeft niet het gevoel dat er iemand luister.

– Juiste tonaties in je stem
Vertel je verhaal met genoeg intonatie zodat het niet saai is om naar te luisteren en mensen hun aandacht niet verliezen. Zorg met genoeg intonatie dat mensen naar je blijven luisteren.

– Vragen of je het goed begrepen hebt
Zorg ervoor als je naar iemand luisterd dat je ervoor zorgt dat je begrijpt wat diegene aan het vertellen is.

– Hem stimuleren om ergens over na te denken
Als je elkaar stimuleerd ergens over na te denken in een gesprek komt er meer uit dan je in eerste instantie zou verwachten.

– Niet iemand in de rede vallen
Dit is eigenlijk hetzelfde als elkaar uit laten spreken.

– Reageren op elkaar
Er moet op de juiste manier op elkaar gereageerd worden voor een goed gesprek en om onduidelijkheden te voorkomen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s